Het kan moeilijk zijn om hulp te krijgen voor mentale, emotionele, spirituele of relatieproblemen. Het vinden van de juiste geestelijke gezondheidsprofessional kan u helpen controle te krijgen over elk probleem in uw leven.

Professionals die kunnen helpen

We hebben de basisinformatie verzameld die u nodig hebt om te leren over verschillende soorten professionals in de geestelijke gezondheidszorg. Blijf lezen om te leren wie u kan helpen.

Psycholoog
Het eerste beeld dat bij veel mensen opkomt als ze aan een psycholoog denken, is een persoon die op een leren bank ligt en de dokter zijn gevoelens vertelt. Dat gebeurt soms – maar psychologen doen meer dan je vragen hoe je je voelt.

Psychologen zijn gespecialiseerd in de wetenschap van gedrag, emoties en gedachten. Ze werken op plaatsen zoals privékantoren, ziekenhuizen of scholen. Psychologen behandelen een scala aan onderwerpen, van relatieproblemen tot psychische aandoeningen, via counseling.

Een psycholoog heeft meestal een doctoraatsdiploma, zoals een Ph.D. Psychologen kunnen in de meeste staten geen medicatie voorschrijven.

Psychiater
Psychiaters diagnosticeren, behandelen en helpen vooral mentale, emotionele en gedragsstoornissen te voorkomen. Ze maken gebruik van psychiatrische geneeskunde, fysieke onderzoeken en laboratoriumtests.

Een psychiater is een arts met een graad van doctor in de geneeskunde (MD) of een graad van doctor in de osteopathische geneeskunde (DO).

Huisartsen kunnen ook medicijnen voorschrijven om te helpen bij mentale en emotionele problemen. Maar veel mensen gaan liever naar een psychiater voor gecompliceerde aandoeningen. De specialismen van de psychiater kunnen zijn:

kinderen en jongeren
forensische psychiatrie
leermoeilijkheden
Psychoanalyticus
Een psychoanalyticus volgt de theorieën en de praktijk van Sigmund Freud door iemand te helpen zijn onderdrukte of onbewuste impulsen, angsten en interne conflicten te onderzoeken. Dit wordt gedaan door middel van technieken als:

vrije associatie
droominterpretatie
analyse van de weerstand en de overdracht
Psychoanalyse heeft zijn critici. Maar veel mensen vinden dat het hen helpt om diepe psychologische en emotionele verstoringen te onderzoeken die patronen van slecht gedrag zouden kunnen creëren zonder dat ze zich dat realiseren.

Wees voorzichtig met het selecteren van een psychoanalyticus. De titel en de geloofsbrieven worden niet beschermd door de federale of staatswet, wat betekent dat iedereen zichzelf een psychoanalyticus kan noemen en reclame kan maken voor zijn of haar diensten.

Psychiatrisch verpleegkundige
Psychiatrische verpleegkundigen zijn geregistreerde verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in de geestelijke gezondheidszorg. Ze staan bekend om hun therapeutische relaties met de mensen die hun hulp zoeken.

Psychiatrische verpleegkundigen voeren psychologische therapie en geven psychiatrische medicatie. Ze hebben vaak te maken met uitdagend gedrag met betrekking tot de geestelijke gezondheidstoestand. Ze opereren onder toezicht van een arts.

Psychotherapeut
“Psychotherapeut” is een algemene term voor veel verschillende soorten professionals in de geestelijke gezondheidszorg. Dit kunnen ook psychologen en therapeuten zijn. Deze professionals bieden allemaal psychotherapie aan. Psychotherapie is een soort “praattherapie”. Het is ontworpen om uw geestelijke gezondheid en algemene welzijn te verbeteren.

Er zijn veel verschillende scholen voor psychotherapie. Ze kunnen therapeutische gesprekken, groepstherapie, expressieve therapie en nog veel meer omvatten. Het meest populaire type is cognitieve gedragstherapie (CGT). U kunt CGT gebruiken om te leren hoe u slecht gedrag, denkpatronen of emoties kunt veranderen.

GEREEDSCHAPPELIJKHEID
Neem een korte enquête van 1 minuut
Uw antwoorden zullen ons helpen onze ervaring te verbeteren. U bent de beste!

Geestelijke gezondheidsadviseur
“Geestelijke gezondheidsadviseur” is een brede term die gebruikt wordt om iemand te beschrijven die advies geeft. Hun titels kunnen ook de termen “gelicentieerd” of “professioneel” bevatten. Het is belangrijk om te vragen naar de opleiding, de ervaring en het soort diensten van een counselor, omdat de term vaag is. Counselors kunnen zich specialiseren in bijvoorbeeld:

werkstress
verslaving
huwelijken
families
algemene belasting
Familie- en huwelijksconsulent
Een gezins- en huwelijksconsulent is gespecialiseerd in gemeenschappelijke problemen die zich kunnen voordoen in gezinnen en echtparen, van verschillen tot ruzies. De duur van de therapie is normaal gesproken kort. De sessies zijn meestal gericht op specifieke problemen en het bereiken van snelle oplossingen.

Deze vorm van therapie wordt ook gebruikt op een een-op-een basis. Groepssessies kunnen soms worden gebruikt als het probleem van één persoon mensen in hun omgeving raakt. U kunt dit zien bij counseling voor aandoeningen zoals eetstoornissen of verslaving.

Verslavingsbegeleider
Verslavingsadviseurs behandelen mensen met verslavingen. Hoewel het meestal gaat om middelenmisbruik of gokproblemen, kan het ook gaan om minder vaak voorkomende verslavingen zoals seksuele verslavingen of hamsteren.

Verslavingscounseling wordt vaak gedaan in een groepssetting. Dit is vergelijkbaar met de methoden die door Anonieme Alcoholisten worden gebruikt. Het kan ook privé zijn of met geliefden die getroffen zijn door de verslaving. Raadpleeg Personal Coach Mechelen